Geheim van altijd winnen

20-12-19

Als je een tenniswedstrijd speelt, kun je er niet omheen: winnen of verliezen. Dat maakt het spelletje ook leuk. Maar, hoe belangrijk  is het eigenlijk? Lees het verhaal ‘Het geheim van altijd winnen’ hieronder maar. Ik ben  benieuwd of jij er net zo over denkt als ik. Veel plezier met lezen!    

Sophie Asberg. Auteur van Zeker een beker.

Jij houdt zeker wel van winnen hè? Logisch! Welke wedstrijdtennisser nou niet? Dat gevoel zit gewoon in je. Winnen is ook lekker. En met willen winnen is ook niets mis. Maar, en dit klinkt je misschien een beetje raar in de oren, winnen kan wel fijn zijn, maar ècht boeiend is het niet. Want als jij je wilt ontwikkelen tot een supertennisser, is het belangrijker dat je iedere wedstrijd zo goed mogelijk probeert te spelen. Dat je bijvoorbeeld altijd tot het gaatje gaat. En dat je je doelen weet te bereiken die jij jezelf in de wedstrijd hebt gesteld. En ja, winst kan daarvan het gevolg zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit klinkt nog wat vaag hè? Ik zal je een mooi verhaal vertellen over Speer, de atleet. Dan wordt alles denk ik duidelijk.

Speer had al een sterk toernooi achter de rug. En nu stond hij in de halve finale vierhonderd meter sprint van de Nationale Kampioenschappen. Het zag er naar uit dat hij een winnende race ging lopen. Hij voelde zich krachtig en snel. Maar, toen het startschot had geklonken, pakte de wedstrijd toch heel anders uit. Hoewel hij sneller liep dan ooit en hij zelfs zijn persoonlijk record verbrak, eindigde hij als vierde...

Boos en teleurgesteld liep Speer na de race naar zijn coach. Hij baalde als een stekker. Tot zijn verbazing stond zij met een tevreden lach op hem te wachten. Vrolijk stak zij haar hand in de lucht voor een high five. Speer begreep er helemaal niets van! Kwaad negeerde hij haar gebaar.

“Wat maakt je nu zo boos?” vroeg ze. In zijn bruine ogen verschenen nog meer boze vlammetjes. Hoe kon ze nou zo’n domme vraag stellen?

“Ik heb toch niet GEWONNEN??!!!” riep hij uit, terwijl hij zijn spikes tegen de grond smeet.

“Maar,” zei zijn coach na een korte stilte, “Heb jij niet zojuist je persoonlijk record verbroken?” Boem! Die opmerking kwam bij Speer binnen als een raket. Dat zag je meteen. In één klap veranderde de blik in zijn ogen. Inderdaad, dacht hij, je hebt gelijk. Natuurlijk is dat een geweldige prestatie.

“Ja, dat weet ik óók wel” zei Speer mat. Hij voelde zich gewoon niet blij, hoewel hij nu ook wel snapte dat hij steengoed had gelopen.

“Nou, ik ga douchen” mokte Speer.

“Prima jongen”, zei zijn coach. “We praten er straks nog over”. 

Zijn coach bedoelde dus dit: je kunt óók een mooie prestatie neerzetten zonder dat je wint. En dat geldt ook voor jou. Als jij het beste uit je spel en jezelf haalt, dan heb je goed werk verricht, of je nu wint of verliest. En ben je tóch verliefd op winnen? Onthoud dan dit: als het je lukt om een wedstrijd op deze manier te spelen, dan win je voor jezelf altijd.  

Leuk verhaal over Speer hè? Hoe haal jij nu het beste uit je wedstrijd? Ik geef je een paar tips:

·      Eet goed en op tijd;

·      Zorg dat je uitgerust bent;

·      Doe een warming-up die jij prettig vindt;

·      Zorg dat je materiaal en je kleding in orde zijn;

·      Maak een wedstrijdplan (bedenk hoe je gaat spelen);Werkt je spelplan niet? Verander het op tijd!;

·       Speel punt voor punt.