Padel

Padel Toernooien van 2023

Bekijk hier alle komende toernooien en evenementen

Padel regels

regels

 • Padel lijkt toch op tennis en squash? Ja dat klopt! Alleen is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan (20 bij 10 meter) en heeft padel geen muren (zoals bij squash) maar een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft,  gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld.

 • Padel speel je altijd met zijn vieren. Dat levert vaak genoeg nog verrassende nieuwe vriendschappen op.

 • De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen.

 • Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert.

 • Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert vaak verrassende rally’s op.

   

Scoren

 • Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
 • Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil.
 • Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set kan als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil).

Spel verloop

 • Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren.
 • Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout.
 • Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.
 • Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt.
 • Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Opslag

 • De opslag moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel geslagen mag worden.
 • De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen.
 • Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten.
 • De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt.
 • Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelregels padel

Veel gestelde vragen

Wat is de hoofdprijs van Grand Slams for Kids?

Deelnemers van de groene en gele categorie maken elk jaar kans om een verzorgde reis naar Roland Garros te winnen!

Deelnemers van de oranje categorie spelen VIP of finale kaarten voor het ABN AMRO Open toernooi in Rotterdam!

Deelnemers kunnen zich, door mee te doen aan verschillende Grand Slams, plaatsen voor de Masters waarbij er gestreden wordt om deze hoofdprijzen

Wanneer ben ik geplaatst voor de Masters?

Je kan je op twee manieren plaatsen voor de Masters.

Optie 1

In 2023 heb jij 1 Grand Slam hebben gewonnen en minimaal aan 3 Grand Slams meegedaan.

Dus stel, je hebt het afgelopen Grand Slam gewonnen en je speelt in 2023 nog maar 1 Grand Slam, dan plaats jij je niet voor de Masters.

Optie 2

Trouwe deelnemers kunnen zich ook plaatsen door aan 6 verschillende Grand Slams mee te doen.

Wanneer zijn de Masters?

Het aftellen naar de Masters is begonnen. De locatie en data van de Masters zijn bekend! De Masters zullen worden gehouden op 29 en 31 maart bij TOP Papendrecht.
Tegen de tijd dat de inschrijving hiervoor openstaat, ontvangen alle spelers die zich gekwalificeerd hebben voor de Masters een aparte uitnodiging.

Tegen de tijd dat de inschrijving hiervoor openstaat, ontvangen alle spelers die zich gekwalificeerd hebben voor de Masters een aparte uitnodiging.

 

Hoe kan ik als club een Grand Slam organiseren?

Ook in 2023 is het weer mogelijk om een Grand Slam te organiseren voor zowel tennis als padel. Vul dan vooral het Aanvraag formulier in. 

 

Hoe kan ik op de wachtlijst komen voor een Grand Slam?

Is jouw categorie niet meer beschikbaar bij het inschrijven? Dan zit de desbetreffende categorie hoogst waarschijnlijk vol voor dat Grand Slam.

Als je op de wachtlijst wil kan je deze link invullen! Je zal dan op de wachtlijst geplaatst worden. Hier krijg je geen bevestigingsmail van. 

 

Grand Slam afgelast door de regen. Wat nu?

Mocht het Grand Slam afgelast moeten worden i.v.m. weersomstandigheden of andere redenen, plaatst geen enkele deelnemer zich voor de Masters. Het inschrijfgeld wordt in dat geval niet retour betaald. De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor, met opgaaf van redenen, inschrijvingen te weigeren en is gerechtigd spelers te plaatsen en kan deelnemers vrijstellen van 1 of meer ronden.

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleiding.

Wanneer moet ik het inschrijfgeld betalen?

Het inschrijfgeld moet voor aanvang van de eerste wedstrijd worden voldaan. Een deelnemer, die zich voor enig onderdeel heeft ingeschreven, is gehouden het verschuldigde inschrijfgeld te voldoen, onafhankelijk van het al dan niet deelnemen aan dat onderdeel. Voortijdige terugtrekking met restitutie van het inschrijfgeld is dus niet mogelijk. Bij geweigerde inschrijvingen is geen inschrijfgeld verschuldigd.

Komen er foto's / video's online?

Ja zeker! Zowel op onze social media accounts als de website.

Door inschrijving voor een toernooi van Grand Slams for Kids gaat de deelnemer expliciet akkoord met de publicatie van foto’s en video’s op diverse (social) media.

 

Is DSS van toepassing op de wedstrijden die ik speel tijdens de Grand Slams?

Het DSS systeem is niet van toepassing. Dit betekent, dat wedstrijden die je speelt bij Grand Slams for Kids niet meetellen voor jouw KNLTB rating.